Задържаният бизнесмен Атанас Бобоков е одобрявал назначенията в Министерството на

...
 Задържаният бизнесмен Атанас Бобоков е одобрявал назначенията в Министерството на
Коментари Харесай

Атанас Бобоков одобрявал назначенията в МОСВ

 

Задържаният предприемач Атанас Бобоков е одобрявал назначенията в Министерството на околната среда и водите. Това стана ясно от пледоарията на прокуратурата пред Специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на задържания бизнесмен.

Специализираната прокуратура желае от съда да остави за непрекъснато в ареста Красимир Живков, някогашния началник на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и предприемачите Атанас Бобоков и Николай Миховски, а Васил Богданов и Айгюн Еминов да са под домакински арест.

Вече е ясно, че проверяващите са определили парична гаранция от 1 милион лв. за Пламен Бобоков. Другите трима обвинени след огромната спецакция в сряда бяха освободени против разнообразни парични гаранции.

Прокурорите по делото са безапелационни, че има планувани редица експертизи, в това число и в Министерството на екологията, и ако обвиненият бъде освободен, той може освен да укрие доказателства, само че и да окаже напън върху очевидци.

Към сегашния миг са събрани доказателства, които сочат че Живков е направил и други закононарушения, за които се събират към момента доказателства, обосноваха се магистратите в правосъдната зала за настояването си зам.-министърът на екологията да остане в ареста.

От обвиняването считат, че Савов може да извърши и друго закононарушение и по тази причина упорстват той да остане за непрекъснато в ареста. Магистратите са безапелационни, че той е бил на директно послушание на Живков, като в пълномощията му влиза издаване на разрешителни за отнасяне на боклуци, както и реализиране на контролната активност.

Видно от показанията на предпазените очевидци, както и от останалите, излиза наяве, че Савов е занижил условията за надзор на компаниите за предпазване и преработване на боклуци, ръководени от Бобокови. Савов е работил с користна цел, като става дума за средства в изключително огромни размери.

Според обвиняването Савов е направил данъчни закононарушения, такива срещу националното здраве, както и длъжностни закононарушения.

Савов е създател и на други закононарушения, за които занапред ще се събират доказателства, разгласи още прокурорът по делото. От обвиняването желаеха най-тежката мярка за неотклонение.

Според един от бранителите въпросните компании на братята Бобокови не са правили активност, обвързвана със предпазване и преработване на отпадъци. По думите на юриста на Бобокови очевидците по делото са хора, които най-добре знаят дали такава активност е упражнявана.

Един от прокурорите по делото съобщи пред правосъдния състав, че доказателствата са към момента на ранен стадий, а макар че бранителите на Бобокови настояват, че компаниите им не са правили активност, обвързвана със предпазване и преработване на отпадъци, очевидците по делото най-добре знаят дали такава активност е упражнявана.

От държавното обвиняване обясниха, че Бобокови не би трябвало да бъдат пускани на независимост, тъй като има действителна заплаха да се укрият или да извършат други закононарушения.

В правосъдната зала породи и напрежение, откакто съдията се скара на юриста на Атанас Бобоков, че взема отношение и прекъсва съвещанието, а бранителят изиска прокурорът особено да каже съответните обстоятелства по делото, тъй като по думите му има разлика сред Бобоков и зам.-министър Живков.

От обвиняването обявиха, че във връзка с Атанас Бобоков са събрани доказателства, че обвиненият е осъществил закононарушението, за което е притеглен под наказателна отговорност. Магистратите обясниха, че има събрани доказателства от очевидци, очевидни и предпазени, както и от претърсванията и излиза наяве, че има ясна връзка сред Атанас Бобоков и Красимир Живков, както и останалите упрекнати.

Установено е, че под управлението и надзора на Атанас Бобоков са се правили всички назначения в РИОСВ-Плевен. Целта на всички е била ориентирана към генериране на големи облаги от противозаконен импорт на боклуци. Установено е към сегашния миг, че от неустановена дата Бобоков е взел участие в проведена незаконна група дружно с останалите упрекнати по делото.

За закононарушението, към което е притеглен Атанас Бобоков, наказването е от 3 до 10 години. Според обвиняването има действителна заплаха той да се укрие или да извърши друго закононарушение, като е представител и шеф на голям брой задгранични сдружения и разполага с голям финансов запас, което му разрешава да се укрие в чужбина.

А фактът, че групата е работила години наред, води до извода, че има построени трайни незаконни привички.

Според адвокатката на зам.-министър Живков на никое място в събраните доказателства от очевидци не става дума него, а за зам.-министър Кънчев. Това сочело и в документите на ДАНС, като съгласно очевидците точно Кънчев е давал нарежданията на РИОСВ-Плевен. Според обвиняването точно Николай Кънчев е отговарял за дълъг интервал от време за боклука у нас. Кънчев пък е от квотата на Вътрешна македонска революционна организация.

Живков пък нямал никакво право да назначава или уволнява чиновници, настояват още от отбраната, като назначенията ставали нормално след конкурс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР